Monday, May 30, 2011

Therapeutic Pillow

Posted by Qilah at 8:24:00 AM 0 comments
Semalam pegi SOGO..uhhh..lama x jejak kaki ke Sogo..actually, ptg tu gi tempah baju raya kt Medan MARA around 2.00 pm..lepas abis tempah, gi singgah Sogo sebab teringin nk mkn karipap yg sedap..tp skrg xbpe sedap sgt berbanding dlu..kalau dulu,lepas blk keje je singgah beli karipap dlm Sogo..haha..

Pas tu gi cari bantal..sbbnya sy asyik sakit tengkuk n effect kepada sakit kepala..pnah tnye doc kenapa..then, doc ckp selagi u xnampak ur husband jd 2, selagi tu ok lg..maybe sbb pregnant..alahan biasa..ok, fine tp mmg sakit..hnya my husband yg tau mcmna sy bising bile sakit cm tu..just urut tengkuk je..

Then, my husband ckp maybe sbb bantal, tu yg smlm misi mencari bantal..terjumpa la therapeutic pillow..ni ade skit info psl bantal ni..sbnrnya ade byk bau tp pilih yg lemon grass sbb bau die cm minyak..hehe..yg lain kuar sgt bau herba, takut xle tdo lak..ada lavender, gingko, mint, tea leaf, n etc..

Hopefully, after this x merengek sakit kepala n sakit tengkuk lg..hehe..kesian en.suami kna melayan..haha

Akemi Lemon Grass Pillow
Lemon grass is a herb from grass family which contains anti-bacterial and anti-fungal properties. This natural filler is sought after for its ability to calming nervous system, relieves insomnia, lessen stress, and reduces mental fatigue.

This therapeutic pillow provides dual comfort with the combination of lemon grass and ball fibre.


Friday, May 27, 2011

1st Anniversary..Alhamdulillah

Posted by Qilah at 12:04:00 PM 1 comments

A year ago..

28th May 2010 (Friday)

with 1 lafaz, I'm officially wifey to Mohd Iskandar Dzulkarnain bin Ramli






Alhamdullilah for the gift given by Allah

Happy 1st Anniversary to my dear husband

May our marriage be blessed always with rahmah n mawaddah..

.
.
.
n with the existence of our LOVE in my tummy (turn 16 weeks this wk)..

Insya Allah..

Ameen..

Thank you Allah..

No words can describe my gratitude to You..





Wednesday, May 18, 2011

Penawar Migrain - Islamic Ways..

Posted by Qilah at 5:32:00 PM 1 comments
Isnin malam Selasa hr tu, en.suami tetibe sakit kepala..pas Maghrib, xturun2 dah..rupenye die muntah2 kt atas, bininye leka tgk tv kt bawah..huhu..

Bila dh dgr bunyi cm org muntah tu, berlari la naik atas, tgk2 en.suami kt toilet, duk muntah2...kesian..so, sy xtau nk wat ape..urutkan kepala die n suh die tdo je cz die dah mkn ubat ponstan..n ebnarnye die adalah anti bau2an minyak angin padahal bini die ni tiap2 mlm akan sapu minyak angin kt kpala..tp hr tu die suh buh minyak angin kt kepala sbb dh xtahan sgt..

Masa die tdo, sy bacakan doa:

Al-Fatihah 7x
Selawat Shifa'
Ayat Kursi

n satu lg, kalau die kna migrain, jgn la bukak lampu, menjerit die..haha..ye la,kalau migrain mmg cm tu, xle kna cahaya..saya amik kn tuala tutup mata die sbb cahaya dr luar agak terang jgk..

X lama lepas sy bacakan ayat2 tu, die bgn n terus termuntah dgn banyaknye..seb baik dh standby plastik kt tepi katil..sy berlari amik baldi sbb byk sgt die muntah..serisu byk..kalah sy yg muntah alahan..half plastik tu penuh..

Kesian..tp alhamdulillah, dgn kuasa Allah, pas muntah tu die boleh tdo lena sampai ke pg..pg esoknye pn dh ok..Alhamdulillah..

Pg2 tu die tanya, "sayang baca apa malam td?" erm..saya pn ckp la ayat2 yg saya baca tu..

Actually, sy teringat 1 emel yg pnah dpt dulu pasal merawat migrain ni tp xingat sume ayat yg org tu bg..yg ingat Al-fatihah 7x..so, nk kongsi kt sni utk panduan semua kalau ada mengalami migrain..mudah-mudahan disembuhkan Allah..kepada penulis emel tersebut, pohon kebenaran utk share petua ni..

Ubat Sakit Migrain - Islamic Ways

I would like to share this with all of you,insyaallah the islamic ways might help and do share your experience.. ...salam


Ayat-Ayat Allah - Base on true story from others......


Story 1:

Alhamdullillah. . ....I'm an acute migraine sufferer to the extent of vomitting and becoming imbalance. Every time it happens, I have to take antacid & synflex. Antacid is to line the stomach before taking synflex which is a stronger pain killer than panadol.

This is to let you know the strength of synflex that so much so I have to take antacid prior to swallowing synflex. This worries me quite a bit as taking pain killers posed other health concerns later.. I've tried many times to manage it without swallowing synflex but it got worst. Hence, I'm
resigned to probably take synflex for the rest of my life at that time!

Then, one day, one of you have so kind-heartedly emailed me the ways and how to cure headache by one Singaporean Ustazah (sorry can't remember the name of the sen der as well as the Ustazah). The method includes reading this ayat Quran. I've tried it and Alhamdullillah, being a bad migraine sufferer I'm amazed at the miraculous cure! However, you have to do it
repeatedly.

For once in my life, I did not need to take synflex anymore! You see, strangely about migraine sufferer, we can feel when the attacks are coming and when it starts to ebb away. So, friends, save this method onto your handphone "Notes" or "To-do List" so that when you have a headache and with strong conviction, do the method, Insyaallah, it will work!


1. Read Al-Fatihah (1 x)

2. Read Surah Al-Ikhlas (3 x)

3. Read Surah Yassin ayat ke 58 "Sala mun Qaulan Minrabbirrahim" (3 x)

4. Read Selawat Nabi (3 x)


What I did was, I blew it on my palms and put my palms on my head for a while. After that, I repeat the whole process again. Another sister has shared her experience below.


Story 2

My sister was staying with me some months ago. My si ster was bleeding profusely ??akibat pendarahan dalaman??lt (internal bleeding). Teringatkan Pak Kiai di Rawang yang sering merawat sister itu, I asked my niece to call and ask him what we should do? He said "baca ayat 58 dari surah Yassin dan niat sambil meniup kearah duburnya bagi menghentikan pendarahan tersebut".
So my niece pun buatlah. A few seconds later darah pun berhenti.. Alhamdullilah, leganya. From that day onwards, itulah yang saya buat apabila ada orang yang perlu bantuan menghentikan pendarahan.

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah, dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.


Sampaikan kisah pengalaman ini kepada sahabat2 anda kerana tiada kerugian kita berkongsi serba-sedikit ilmu yg ki ta perolehi, apatah lagi sekiranya ilmu itu dapat memberi manfaat kpd seluruh umat manusia. Seandainya anda sendiri pernah mencuba cara ini dan mendapati ianya berkesan utk mengurangkan dan/atau menghilangkan sakit migrain anda, harap sudilah
berkongsi pengalaman anda utk kebaikan bersama.



Wednesday, May 11, 2011

Kelaparan melanda..

Posted by Qilah at 6:21:00 PM 0 comments
Saya adalah seorang yg malas makan, makan pn ikut time2 yg patut je..kekdg, kalau mlm2 lapar, sanggup tdo je..tp itu adalah sebelum berbadan dua..

Skrg, mengalami keadaan yg melampau yg mana saya sentiasa lapar, terutama waktu petang dan bawa ke malam..padahal dah mkn lunch, kang kul 4-5pm dah cm lapar sesgt smpai x berdaya..dan disebabkan memikirkan keadaan baby dlm perut ni, makan jgk la..makan roti ke, biskut ke, minum air byk2..tp stil melepek gak..bile sampai umah je jd x lalu nk mkn cz perut dah masuk angin:(

Keinginan utk makan pun kurang, kalau ade teringin, boleh la gagah cari makanan,ni xde lak..hahaha..belum sampai masa lg kot nk mengidam2 tu, cuma xnak la mengidam pelik2, mengidam bnda yg sng cari xpe..

Source: Google

Erm, nak wat cmne ye..skrg ni lak gigi dah mula sakit n gusi dah start berdarah..



en.suami ejek2 nti gigi rongak cm nenek..huh..nyampah..kna kuatkan semangat minum susu bebyk..sbb time2 cmni, kalsium akan ditarik dari si ibu utk bg pd si kecil..




Friday, May 6, 2011

11W 6D

Posted by Qilah at 10:13:00 AM 1 comments

I'm so excited cz i'll be starting my 2nd trimester next wk (not tomorrow)..InsyaAllah..so, wanna know what and how my lil' khalifah's growing, let's check the info below..

How your baby's growing:

Your baby, just over 1 1/2 inches long and about the size of a fig, is now almost fully formed. Her hands will soon open and close into fists, tiny tooth buds are beginning to appear under her gums, and some of her bones are beginning to harden.

She's already busy kicking and stretching, and her tiny movements are so effortless they look like water ballet. These movements will become more frequent as her body grows and becomes more developed and functional. You won't feel your baby's acrobatics for another month or two — nor will you notice the hiccupping that may be happening now that her diaphragm is forming.


How your life's changing:


Don't worry if nausea has made it impossible for you to eat a wide variety of healthy foods or if you haven't put on much weight yet (most women gain just 2 to 5 pounds during the first trimester). Your appetite will likely return soon (aah, dh semakin ok wit my appetite, syukur), and you'll start to gain about a pound a week (ooh..!).If you're like most women, you're feeling a bit more energetic (boleh la tp kemalasan buat susu masih melanda,hehe) now and your nausea may be starting to wane (nausea berkurang la jgk tp masih sering sakit kepala) . Unfortunately, you may also be suffering from constipation (kekdg constipation, kekdg diarhea, how?) (caused by hormonal changes, which can slow digestion) and heartburn (hormones again, relaxing the valve between your stomach and esophagus). Just remember, all this discomfort is for a good cause.(InsyaAllah, will facing all these changing with doa and sabar)


Source: baby centre


 

True Love Last Forever Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal