Thursday, August 25, 2011

Pompa Bensin ~ Jangan Lupa Namaku [UnOfficial MTV]

Posted by Qilah at 8:04:00 AM 0 comments
Best! Cerita yg sgt berkesan..


Monday, August 22, 2011

Amalan di bulan-bulan terakhir

Posted by Qilah at 7:48:00 AM 0 comments

Amalan Bulan-bulan Terakhir Kehamilan

Seorang ibu harus mengetahui bahawa masa kehamilan adalah period sensitif yang menentukan masa hadapan bayi yang dikandung. Seorang ibu dituntut untuk menjaga bukan sahaja nutrisi si bayi, bahkan mesti menjaga keadaan bayi dari pengaruh psikologi & tekanan jiwa. Ini dapat dilakukan dengan memelihara mental serta spiritual si ibu itu sendiri.

Segala persoalan moral dan spiritual yang dilalui semasa kehamilan seorang ibu, akan beralih kepada janin di dalam kandungannya. Dengan kata lain, sekiranya baik moral dan spiritual si ibu ketika hamil, maka baik jugalah pada si anak setelah ia dilahirkan.

Pada bulan-bulan terakhir kehamilan, semakin banyak yang perlu ibu-ibu mengandung amalkan sebagai persiapan rohani menyambut kedatangan 'our little one'. Amalan-amalan ini selain daripada membantu perkembangan bayi dari segi nutrisi dan spiritual, ia juga moga-moga dengan izin Allah dapat mempermudah proses melahirkan si kecil.



Jadi mari kita lihat amalan-amalan untuk bulan ke lapan dan bulan ke sembilan kehamilan....

Bulan ke Lapan
  • Seeloknya mengambil yogurt manis dan madu
  • Setiap hari Jumaat hendaknya delima manis sebelum sarapan
  • Hari Isnin membaca Surah Yasin
  • Hari Selasa membaca Surah Furqan
  • Hari Rabu membaca Surah Al-Insan
  • Hari Khamis membaca Surah Muhammad
  • Hari Jumaat membaca Surah Ash Shaffat
  • Hari Sabtu baca Surah Al-Qadr 10 kali selepas solat Subuh
  • Hari Minggu baca Surah At-Tin 2 kali selepas solat Subuh

Bulan ke Sembilan
  • Sebaiknya memakan kebab dan kurma (elok ambil makanan yang dibakar/dipanggang)
  • Hendaklah setiap hari mengambil susu serta madu dalam keadaan perut kosong dengan membaca Surah Al-Insansebelum sarapan
  • Membaca Surah Al Ashr dan Adz Dzariyat semasa melaksanakan solat Zuhur atau Asar
  • Setiap hari Khamis membaca Surah Al Hajj
  • Setiap hari Jumaat membaca surah Al Fathir
  • Berjalan kakilah setiap hari
  • Jangan sering melihat cermin dan foto

Imam Jaafar as-Shadiq pernah berkata, 'Seorang wanita yang meninggal dunia saat melahirkan tidak akan bertanggungjawab terhadap perbuatan-perbuatannya di dunia kerana dia meninggal dengan menderita kesusahan melahirkan anak.'

Rasulullah SAW juga bersabda, 'Berikanlah isterimu beberapa buah kurma segera setelah dia melahirkan anaknya kerana Allah memerintahkan Maryam untuk makan buah kurma pada waktu melahirkan.'

http://raudhatulhaura.blogspot.com/2011/04/amalan-bulan-bulan-terakhir-kehamilan.html

Friday, August 19, 2011

Ramadhan 2 Zaman

Posted by Qilah at 11:34:00 AM 0 comments
Untuk dihayati bersama..


Ramadan
Satu nasib tak serupa
Peluangnya sama, natijah berbeza

Ramadhan mereka
Gemilang cemerlang, mukmin berjasa
Di awal zaman

Ramadhan kami, malam terbuang
Muslim berdosa di akhir zaman

Mereka gembira kerana kedatanganmu
Kami gembira dengan pemergiannmu

Malam mereka meriah disimbah Nur Al-Quran
Tapi malam kami pulang berkabur dengkur
Mereka berlumba mengejar ruang-ruang

Tapi kami, lesu diburu nafsu
Hati mereka,bercahaya digilap taqwa
Jiwa kami gelap didera dosa

Takbir mereka, takbir kemenangan
hadiah mujahadah..sebulan Ramadan
Takbir kami, lesu tak bermaya
adakala lemah tak berdaya
Puasa sekadar lapar dan dahaga

Minyak Kelapa Dara

Posted by Qilah at 7:51:00 AM 0 comments
Pg td msa tgh bersiap nak pegi keje, dgr IKIM.fm..tafsir Al-Quran by Dr. Zahazan. Ada satu petua yg die share, die bgtau sorg Mufti yg bgtau die..tp ini hanya petua, hanya Allah yg menentukan, tp kita kena berikhtiar..

PETUA: "Sekiranya seorang isteri sedang mengalami komplikasi saat bersalin/bayi songsang, si suami dinasihatkan mengambil minyak kelapa dara dan baca Surah At-Tariq ayat 1-7..kemudian sapu minyak yg telah dibaca surah tersebut ke atas perut si isteri dari bawah pusat ke pangkal rahim sebanyak 3 atau 7 atau 9 kali."

So, apa kebaikan minyak kepala dara ini..baca disini..


Thursday, August 18, 2011

Check up 27 weeks

Posted by Qilah at 4:44:00 PM 0 comments
Pg td pegi check up..berdebar sbb kena check up every 2 weeks gara2 HB low..last 2 wks, hb turun dr 11.7 ke 9.6..huhu..

Tp td bile check pnye la berdoa supaya hb ok..sahur td beria mkn nasi bebyk, minum susu, mkn anggur byk2..haha..alhamdulillah, dah naik - 11.4.

So far, semua dalam keadaan baik. heartbeat baby 145bpm..tp yg xbestnye..berat turun 1.1kg..so, skrg berat hanyala 52.8kg..

Selama almost 7 bulan peknen, saya hanya berjaya naik 4 kg, tp drop 1.1kg lak minggu ni, jd la pertambahan berat sy hanya 2.9kg shj. huhu...makan x lalu sgt, bulan pose ni pn lg la xbape lalu sgt..

nx wk genap 7 bln..yeay..xsbrnye tp nerves..

Monday, August 8, 2011

Andai Rasulullah Bersama Kita Part II

Posted by Qilah at 11:36:00 AM 1 comments
Sambungan dr entry lps..nk share video psl program ni..dalam slot ni jgk, hos akan bertanya "Andai Baginda ada disini, apa yg akan anda katakan kpd Baginda" rata-rata akan menangis bila dpt soalan ini..semua xdpt gambarkan kegembiraan sekiranya Rasulullah masih bersama kita..so, tanya diri anda..apa yg anda akan katakan pd Muhammad SAW?

Ya Muhammad SAW: We MISS You..:(

Sharing is Caring


PArt III: Salam

Posted by Qilah at 11:30:00 AM 0 comments
Sharing is Caring


Lau Kana Bainana TV Al-Hijrah

Posted by Qilah at 10:41:00 AM 1 comments
Skrg ni dah jd my fav show..best n sgt bermanfaat..

Lau Kana Bainana means: Lau - Andai/Kalau, Kana -(dalam konteks ini merujuk kepada Baginda Muhammad SAW), Bainana - bersama kita

~ Lau Kana Bainana: 'Andai Baginda SAW Bersama Kita'

Ni mcm candid camera la..tp bkn candid yg biasa kita tgk tu, yg biasa prog candid camera hanya menunjukkan bnda2 yg kelakar n nak kenakan org je, tp berbeza dgn show ni..Show ni menekankan sahsisah Baginda SAW yg sepatutnya dicontohi dan diamalkan oleh umatnya..

Salah satu fav episod bila dorg letak dahan di tgh jalan, dorg nk tgk sape yg akan alihkan dahan tu..Based on Hadith Nabi SAW:



عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ بَيْنَمَا رَجُلٌ يَمْشِي بِطَرِيقٍ وَجَدَ غُصْنَ شَوْكٍ عَلَى الطَّرِيقِ فَأَخَّرَهُ فَشَكَرَ اللَّهُ لَهُ فَغَفَرَ لَهُ

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ketika seorang lelaki sedang berjalan di sebuah jalan dia telah mendapati dahan berduri di atas jalan itu lalu dia mengalihkannya maka Allah s.w.t. menghargai usahanya dan mengampunkannya. (Malik, al-Bukhari, Muslim)


So, ada yg mengalihkan dahan tersebut, dan ada yg x..sesape yg alihkan, hos n crew akan cpt pegi kt org tu nk ucapkan "Tahniah: Anda telah mencontohi akhlak Baginda Muhammad SAW."

Dlm episod yg lain, mengenai ucapan terima kasih bila beli mknn/minuman di Drive Thru - mcm Mc D la..sama concept..sape yg bg ucapan Syukran (terima kasih) akan dipuji oleh hos n bg hadiah sbg penghargaan mencontohi akhlak Nabi SAW. Andai Rasulullah SAW masih ada, Baginda akan bertanya khabar kpd penjual, mengambil brg dgn ucapan terima kasih dan memberi senyuman kpd penjual..

Alangkah indahnya akhlak Nabi SAW.. n setiap kali tu tersentuh hati ni bile tgk show begini..andai Rasulullah masih bersama kita, pasti semua akan berakhlak mulia spt Baginda..

Ada satu episod die tunjukkan Masjid Al-Kauthar..xtau kt mne..xingat..sgt cantekkk n bersistem..akhir episod tu, hos tu menceritakan satu kisah mengenai Nabi Muhammad SAW dan masjid..

" Baginda SAW pada satu hari masuk ke dalam satu masjid dan mendapati satu tompokan di dinding, spt kesan ludah. Baginda sgt marah dgn kejadian itu dan muka Baginda bertukar merah padam. Seorang wanita nampak kejadian itu, dan segera membersihkan tompok itu dan meletakkan wangian di situ..Baginda amat gembira.."

masa hos tu bercerita, dia sebak n menangis..n dia bgtau Andai Baginda masih bersama kita, pasti Baginda akan seronok dan gembira melihat masjid yg indah yg dijaga rapi..

Setakat ini shj perkongsian untuk manfaat bersama..dgn keberkatan bulan Ramadhan ini, saya mengingatkan diri saya sendiri untuk mendekatkan diri dgn amal ibadah dan melengkapkan diri dgn ilmu agama dalam majlis2 ilmu.. tidak semestinya perlu ke masjid utk mendapatkan ilmu agama ini, dgn melihat prog2 sebegini juga dapat menginsafkan diri kita dan sebagai reminder kpd diri kita sendiri..

Sebelum terlupa: saya sgt suka tazkirah n cara bacaan Ustaz Don Daniyal bin Don Biyajid..sempoi dan santai namun sampai maksudnya kpd pendengar..Byk di TV Al-Hijrah (Ihya' Ramadhan) Dulu ada dalam prog 'Assalamualikum"..

Ok..Selamat Berpuasa:) Semoga kita diberkati dan dirahmati dengan keberkatan dan kemuliaan Bulan Ramadhan ini..ameennn


Wednesday, August 3, 2011

Fasting + Pregnancy

Posted by Qilah at 11:03:00 AM 0 comments
Ramadhan Kareem to all,

Today is 3rd day of Ramadhan, alhamdulillah, i'm still fasting and hope that 'penuh' .InsyaAllah..

This's my 1st experience..so, a bit curious about my ability and condition of my baby..but based on my reading, M2B need not to worries about the condition of baby bcz the baby will get the supplement from placenta when he/she needed..

So far, i'm ok:) But for the 1st day of buka puasa, i just took kurma+air+nasi+sup sayur only..can't took anything else bcz got stomach ache..But, still proud of myself bcz i'm able to cook for my husband..:)happyyyyyyyy

2nd day: Buka puasa with kurma (as usual)+ 1 samosa + a bite of murtabak only..then, took nasi + ikan masak kicap + sayur after terawikh around 1030pm..huhu..together with Hi-Goat Milk..

3rd day: 1120am..can 'tahan'..

my husband request the simple dish - Ayam Halia for buka puasa today..

ok..daa..


 

True Love Last Forever Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal