Thursday, October 27, 2011

Antenatal Class @ HUKM

Posted by Qilah at 8:29:00 AM 0 comments
Entry tergantung selama 2 weeks..hehe

Salam..

Hr ni nk update skit psl antenatal class @ HUKM yg sy attend last weekend, 22 Oct 2011. Sbnrnya mmg mncari kelas ni dr awal lg, tp asyik ada hal je..yg ni mmg tekad nk gi. Antenatal Class ni ada setiap bulan, leh check at HUKM's website for details.. Class ni bkn utk preggy woman shj tp utk en.suami juga..Price pn ok, RM100/couple..tp berbaloi la, class dr 9.00 am - 5.00pm, siap makan minum + goodies from sponsor..dpt gift dr Johnsons, New Obimin (1 botol), Neurogain Plus n etc..Attire: Sport attire, tp sume org belasah je pkai baju ape asalkan selesa..sbb ada exercise skit belah ptg tu..1/2 an hour je pn..


En.suami yg dipaksa attend class..:)

Ada beberapa modul yg diajar:

1 - Pain Relief in Labor

Yg ni prof tu explain psl beberapa alternatif pain releif yg boleh diambil msa labor.. n she's so encouraged us to take epi..but it depends on u whether to take or not, but hv to decide early..

2- Preparing For The Big Labour Day by Dr. Natasha Ain

Dr. Natasha explained mengenai proses kelahiran


Petang session:

3- Penjagaan Bayi, Penyusuan Bayi, Berpantang

Masa ni KJ (Ketua Jururawat) bg taklimat mengenai penjagaan bayi..cara nk mandikan bayi, nk bedung..etc


Teknik penyusuan juga diajar..




4- Exercise :)

Best..sbb Husband yg kna dgr..msa labor nti wife xingat ape2 dah..husband yg kna ajar wife cmne nk breathing..

Light Breathing & Deep Breathing

Massage technique

Exercise -preparing for labor
Abis modul yg last, ada tour..tp x follow..sbb x bersalin kt sane..sume pn cm pelik..Knapa dtg sni klu bukan bersalin kt sni? huhu..sy ckp, mmg sy nk pegi kelas antenatal, tp xjmpa yg dekat area bangi n Putrajaya..so, sy dtg la sni..menambah pengetahuan..hehe

Tuesday, October 18, 2011

Kanak-kanak digilis dua kali, tidak diendah

Posted by Qilah at 10:52:00 AM 0 comments
Salam..semalam sadis tgk berita psl sikap manusia yg hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengendahkan perkara yang perlu diambil tindakan..

Kisah kanak-kanak yg digilis di pasar apabila kanak-kanak tu merayau sorang diri..sehinggakan digilis 2x..18 org yg tgk bdk tu tersadai..tp sekadar tgk je lah..tiada action yg diambil!!!

Ada gak org mcm tu kan? Dorg ingat budak tu berlakon je ke?


Monday, October 10, 2011

Hampir ke situ..:)

Posted by Qilah at 6:29:00 PM 0 comments
Tgk pregnancy ticker kt sebelah tu..dh 34 wks++, nx wk genap 36..feeling? bercampur2..teruja, nervous, happy..

Sekarang ni semakin terasa badan dh berat sbb b4 this rasa mcm biasa je..tp bile perut dh semakin membesar, baru terasa skit. tdo pn kna adjust2 bdn,hehe

Now, sy sedaya upaya utk follow petua2 yg bersesuaian utk senag bersalin..tp kita hanya berusaha, Allah tentukan segalanya..saya percaya dengan rezeki dan ketentuan Allah..masing2 ada pembahagian yg adil..kita sbg hambaNya perlu menerimanya dgn redha. Apa yg saya harapkan, semoga saya selamat melahirkan anak dalam kandungan ni dgn selamat dan mudah..Semoga Allah permudahkan segala urusan ku..ameeennn

Dulu saya x minum air kelapa, tp disebabkan sume org ckp air kelapa bagus utk kandungan dan utk mudahkan bersalin, saya minumkan jugk..1st time minum mmg rsa sakit kepala, trus rasa nk demam, smpai kena marah ngn mak sbb salahkan air kelapa tu punca demam..Mak ckp " x penah la org minum air kelapa jd demam, org demam cari air kelapa ada la.." sebenarnye psikologi kite je kan..skrg dh ok, tp siapla berkerut muke nk abiskan air tu..

Satu lg sy try minum minyak kelapa dara..beli kt HPA.ok je rasanye,boleh ditelan..tp x konsisten..klu teringat minum..target?abiskan b4 deliver nti..insyaAllah..

Kwn2..doakan saya selamat ye melahirkan my lil baby..semoga dipermudahkan segalanya..Doa kalian amat2 diharapkan..:0
 

True Love Last Forever Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal