Tuesday, January 8, 2013

Alya's Journey to Nursery

Posted by Qilah at 7:57:00 AM
Assalamualaikum wbt,

Hr ni msk opis sgt la awal..710am dh smpai opis.sebabnya en.suami harus grk awal utk reach opis on the dot..luckily if on the dot, jln yg sgt la aman  di tgh2 kelautan kereta n org @ OU.fuhh..awat la opis di tgh2 shopping complex. ops,bkn nk cite psl opis yg jauh, tp nk cite psl taska Alya.

Me n my hubby dh booked taska dr bln Mei 2012 disebbakan tkt penuh. almaklumla, last yr kn sy kna msk kursus 6 bln tu..so, start new yr hntar Alya..yuran yg agk mahal berbanding nursery lain disebabkan katanya ada pembelajaran + pengasuh yg ada qualification.xkisah berbayar lebih utk keselesaan anak. Di mana???TASKA VONAD di RIMBA ALAM, PRESINT 15.

Alya start msk 2/1/2013..masa hntar, cm biasa.Alya akan menangis, bila letak bwh die akan berhenti nangis skjp sbb tgk ramai kwn. Alya seorang anak yg sgt sukakan budak2, xkisah yg lagi besar or lg kecil dr dia. tp  dia sgt takut org..Selesai hntr, tinjau skjp, dia diam je tgk org di sekeliling dia.ok, done! ok la kot tu..msk kete, mamanya yg nangis:( 1st day Alya di taska, lps amik dia, perut dia cm msk angin,sikit2 nak muntah tp xmuntah la..balik je kt umah, minum susu sgt byk..so, mmg dia sgt lapar sbb kt taska xmakan n x minum susu..pity my baby!

Mama Alya x tenang di opis di hari kedua dan ketiga..start call penyelia taska, xberangkat..msg x bls..Mode: RISAU..tghri tu decide pegi jenguk Alya di taska..sampai2 penyelia panggil pengasuh, pintu hanya dibuka sedikit, n xde offer pn suh msk, offer jenguk anak ke.pasrah..sy pn tnya perkembangan Alya. pengasuh kata Alya nangis je,diam xcampur org..xnak makan n xnak minum susu. tido sendiri je, kadang2 dia boleh tidur terduduk sbb maybe letih nangis..makan mmg tolak, susu pn still xnak minum w/pn dah hari kedua dan ketiga. Bila ptg amik dia, pengasuh lain bgtau dia ok, ada perkembangan, mkn skit n mnum susu skit.nangis tu biasa la..Erm..boleh percaya ke?tghri org ni bgtau cm ni, ptg org lain bgtau lain pulak..Mana nak percaya?

Jumaat tghri pergi lagi..pengasuh tanya Alya ni mcm mana sbnrnya?sy bgtau Alya ni mmg susah makan tp bila dipujuk nak makan, kena rajin suapkan dia.then pengasuh tu ckp..OOO,mmg Alya ni xmakan di rumah la.patut la bdn kecik je.keep repeating :"Alya ni mmg xmakan di rumah kan"..Berapi je dgr..kan dh bgtau dia akan makan, bkn xmkn langusng, cuma kena rajin la layan dia. Pengasuh ckp sy xpernah la jumpa budak mcm ni, biasa sy jaga budak, nangis tu biasa cuma bila mkn n minum susu, dia akan minum. tp Alya ni sume xnak..so, sy biarkan je la sbb xnak bg dia nangis..dia akan berdiri je /duduk kt tpt dia..brg dia sume xle amik, nanti dia nangis..so, ktorg x kacau pn dia. Bg dia masa,maybe sbb xbiasa lg..Sedih je dgr..Jumaat tu bila amik Alya, rsa cm demam sikit, then pergi klinik, doc ckp, tekak bengkak skit..Hah..dah agak dah, msti sbb nangis byk, sbb tu demam..

Then, Isnin decide anta kt umah nenek Alya @ BTR..hr ni masih anta ke BTR..lum decide lg cmna?sbb dh byr almost 600++ (deposit, yuran bulanan+ yearly fees 4 permainan/pembelajaran).Alya bkn jenis yg pendiam.tp apa yg menyedihkan  bila pengasuh bgtau Alya ni xcampur org, diam je kt tilam dia..sy jd risau..bila di rumah, dia byk termenung..Makan pn skrg lg xnak..mungkin protes!!

Teringat kata2 en.suami " Biar kita hilang duit tu, jgn kita hilang senyuman anak kita"!!!!

3 comments on "Alya's Journey to Nursery"

Dalila Khalid on January 8, 2013 at 2:17 PM said...

alamak aku plk yg sedih baca :( hopefully things get better. setuju isk pny pendapat

Anak Kajicuaca on January 8, 2013 at 4:26 PM said...

ok..memang sedih baca citer u ni qilah.. tengok lagi seminggu. kalau masih mcm ni better bawak ke tempat lain. for me, pengasuh tak bole give up nak train budak baru.. dia nangis tu dorang kena tahu mcm mana nak handle! kata pro kan.. bayar mahal2 xpandai tackle budak baik hantar nursery murah je kot.. ayra dlu masa hantar nursery memang akan nangis.. 2 minggu dia nangis n xnak makan. tapi ada sorang cikgu yang ditugaskan utk layan dia betul2 smpi dia bole berkawan.. then after 2 wks tu ayra dah ok n seronok pegi scool. bayar 180 rgt je sebulan. deposit pun 240 je.. teruk la pengasuh mcm tu.. mmg la anak kita akan nangis.. tapi jangan la dibiarkan.. klu dah sampai termenung tu memang bahaya..

Suria on July 7, 2013 at 5:07 PM said...

Anak kajicuaca.. taska awak tu kat mana ye?

 

True Love Last Forever Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal