Tuesday, September 10, 2013

Miracles in Cell No. 7

Posted by Qilah at 9:26:00 AM 3 comments
Entry yang telah bersarang hampir 3 bulan:

11 Jun 2013 (Selasa), bertolak dari Putrajaya ke KLIA utk ke Sabah (Beringin Resort) sbb dpt slot ceramah di sana. Penat tp disebabkn tugas, ku gagahkan jua. Thanx to Cik Yantie yg bg opportunity ni. Sampai Sabah je, urusetia program jemput pegi makan @ waterfront..makan seafood..sgt marvelous..dpt la merasa Lobster yg hrga rm300++..huhu..mmg menjilat jari la..puas hati makan..tp sy mkn xbpe byk sgt, n org 1st yg surrender..haha..

Sebenarnye nak citer psl my 1st experience naik new cabin MAS..dh lama x gi travel by flight.ada pun naik AA..ni sbb Jabatan byr..dpt la naik MAS. so, dlm tu leh pilih tgk movie..mula2 pilih Hantu Kak Limah 2,tp skit je tgk..pastu tkr citer tgk Korean Movie yg touching abis la..Miracles in Cell No. 7..


so, nak story skit psl citer ni..sy sanggup tgk citer ni msa pegi n blk,sbb msa pegi xsmpat abis..haha..gagah, 2jam 30 minit dari KL-KK

Yong-Gu, seorang ayah yg sgt penyayang, tp cm 3 suku sikit. Anak dia Yesung teringin sgt nak bag sekolah Sailor Moon. Tetiba, bila time die nak beli, ada sorg tu beli dlu n beg tu abis kt store tu..last piece la..kecewa si anak tu..yg beli tu anak Chief Commisioner Police ke ape ntah, tp higher position la. tp si ayah ni pujuk anak yg dia akan belikan nanti, mestia da kt store lain.

1 day, msa si ayah tgh jalan, terserempak dgn anak Polis td tu, pakai beg sailor moon..die pn follow budak tu..tetiba kt 1 junction, bdk tu slipped at ice n jatuh, n 1 bricks jatuh kt forehead die..Yong-gu jatuh kt junction sebelum tu, bila dia bgn nampak bdk tu dah jatuh dgn darah2 kt kepala. Yong Gu nak selamat budak ni, die buat CPR n lower down her pants for blood circulation..

Tp ada witness yg nampak,bgtau polis yg Yong Gu nak rogol n bunuh budak tu..kena la Yong Gu ditangkap.Sedih..Yesung tunggu ayah dia kt rumah, xblk2..dia cari ayah dia smpai 1 day dia nmpak ayah die dgn polis, tgh tunjukkan lokasi kes..

Yong Gu masuk Cell no. 7, dalam tu sume ada rekod jenayah..fraud la, adultery la, gangster la..citer dlm cell ni sgt kelakar + sedih..smpai Yesung dorg bwa msk curi2 dlm cell nk jumpakan anak dan ayah ni..Dorg sume percaya Yong Gu x salah..Chief Security Prison pn mula2 ingat die bersalah tp bila diperhatikan perangai Yong Gu, die rasa bersalah dan cuba selidik.

Then..Uolls tgk la sendiri kesudahannya..hr tu tgk ada dalam Astro First. So, bolehla subscribe citer tu..gerenti best dan meleleh air mata..


Amalan Ibu Semasa Hamil Untuk Mengelakkan Anak Jaundice

Posted by Qilah at 9:24:00 AM 0 comments



Perkongsian ilmu mengenai Jaundice oleh Ustaz Wan Asrul Al-Aydrus.

Bila saya baca, tergamam sekejap kerana semua yang diceritakan oleh ustaz kebanyakkan bahannya terkandung dalam QASEH.

Sila baca yer..

NEONATAL JAUNDICE
Apabila menyentuh tentang kelahiran baru, sering kali sang faqir dihubungi oleh ibubapa yang sedang berusaha menangani masalah Kuning atau Jaundice yang berlaku pada bayi mereka.

AlhamduLILLAH, setakat ini, 2 orang putera dan seorang puteri sang faqir, tiada seorang dari mereka yang di’hinggapi’ dengan masalah jaundice (kuning), doktor atau jururawat yang menguruskan isteri tersayang dan bayi lazimnya agak ‘Ajib, apakah pemakanan atau amalan ibu kepada tiga orang anak ini, sehingga tiada langsung tanda kuning. Satu jawapan mudah yang dapat diberi BACK TO SUNNAH.

Setakat ini sudah hampir 35 soalan di dalam inbox PM sang faqir bertanyakan cara merawat jaundice, malahan ada yang memberi pendapat di dalam ‘wall’, bahawa jaundice ini sudah menjadi wajib kepada bayi-bayi yang baru lahir sekarang, adalah bagi pandangan jahil sang faqir, pendapat ini tidak sang faqir setujui, kerana jaundice ini akan terkena pada 6 dari 10 orang bayi yang dilahirkan (neonatal jaundice), bermaksud pasti ada sebab kenapa yang 4 lagi tidak terkena. 

Adalah perlu kita ketahui, dalam Perubatan Islam konsep Al Wiqayah Khairun Minal Ilaj (Mengelak lebih baik dari merawat) dipegang. Hal yang sama juga perlu pada permasalahan neonatal jaundice.

Jaundice adalah dari bahasa Perancis iaitu ‘jaune yang bermaksud kuning. 

Ianya melibatkan permasalahan sel darah merah manusia yang terurai menghasilkan partikel atau komponen yang dipanggil bilirubin. Ianya tidak larut air dan akan dibawa atau dihantar ke hati(liver) untuk diubah menjadi larut air.

Setelah itu akan dikeluarkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning). Manakala sebahagiannya pula melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan). Inilah Jaundice atau Kuning.

Ada dua sebab utama bayi terkena Jaundice, pertama kerana lemahnya sel darah merah bayi (fetal hemoglobin) dan keduanya disebabkan lemahnya sistem hati(liver) dek kerana belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.

Sebab-sebab lain selain dari yang di atas antaranya adalah kesan dari kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.

Serius atau tidak masalah ini, kelekaan atau kelalaian dalam merawat permasalahan ini, akan mendorong kepada fenomena kernicterus iaitu bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang, boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal, NauzubILLAH.

Dalam kepercayaan sesetengah kaum, mengaitkan masalah kuning dengan tabiat ibu atau ayah yang suka memakai pakaian berwarna kuning atau memakan masakan yang berwarna kuning semasa bayi dalam kandungan, hal ini sebenarnya agak tidak relevan, tetapi masih boleh di’terima dengar’ berbanding kalau mengaitkan masalah kuning dengan mambang kuning, itu lebih haru.

Perawatan di hospital atau secara allopathy melibatkan Terapi lampu (phototherapy) danExchange Transfusion (ET) – Proses penggantian darah.

Cuma di sini sang faqir lebih suka berkongsi dengan sekalian sahabat kaedah dalam Perubatan Islam untuk mengelakkan dan merawat jika sudah terkena.

UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :

1) Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)

2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)

3) Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari.

4) Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.

5) Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari.

6) Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.

7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.

* Buat pengetahuan semua, isteri tersayang dan anak-anak tidak pernah mengambil apa-apa suntikan pelalian vaksin, dari hamil sehingga sudah besar bayi tersebut. Kerana sang faqir percaya, vaksin yang terbaik adalah MADU LEBAH. (Biarlah orang hendak panggil kolot molot, asal kita tahu dan yaqin apa yang kita amal serta lakukan)

BAGI MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH KUNING INI, ANTARA KAEDAH YANG BOLEH DILAKUKAN ADALAH :

1) Ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi sepanjang tempoh menyusukan bayi, kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk merawat masalah kuning, maka pastikan susu ibu tersebut terbaik keadaannya. Antara untuk memastikan jaminan kualiti susu ibu adalah kurma dan madu. 

2) Titiskan 5-7 titis susu kambing ke dalam mulut bayi yang menghidapi masalah kuning tersebut.

3) Jika boleh, elakkan penjemuran kerana kulit bayi masih nipis dan kurang perlindungan, jika terpaksa jemur, maka dijemurkan pada waktu awal dhuha (jam 830pagi -930pagi) lebih dari waktu ini, kulit bayi sudah tidak dapat menerima kepanasan cahaya tersebut.

4) Bayi setiap pagi diberi hisapan madu dari jari ibu atau ayahnya. (Petua ini tidak tertakluk kepada masalah kuning sahaja, malahan kepada yang tidak punya masalah)

5) Buat urutan lembut di pelipis bayi (atas kening), dari pangkal mata dalam ke pangkal mata luar, sambil berselawat atau bertasbih, paling kurang 7x, setiap pagi. (untuk mengelakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)

Banyak lagi petua untuk ikhtiar menyelesaikan masalah kuning, cuma petua di atas sudah memadai dahulu. Diharap menjawab serba sedikit persoalan kalian.

Semoga ALLAH memudahkan urusan kalian.

InsyaALLAH Tohour.

Wassalam.
 

True Love Last Forever Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal